Întrebarea despre minimalism care contează cu adevărat

Scurt disclaimer: Acest articol deschide o serie de posturi traduse sau inspirate de bloggeri și scriitori minimaliști pe care îi admir și care m-au inspirat de-a lungul timpului. Primul din această serie este Leo Babauta cu un articol de pe blogul mnmlist.com. Leo este fost jurnalist și creator al blogului Zen Habits, ce are milioane de cititori în lumea întreagă și autor a numeroase cursuri și cărți despre obiceiuri, simplitate și mindfulness. 

***

Există o mare neînțelegere, confuzie cu privire la mișcarea minimalistă care îi împiedică pe mulți oameni să adopte minimalismul în viețile lor. Idei precum: ar trebui cumva să nu ai aproape deloc lucruri, să deții mai puțin de 100 de obiecte sau neapărat să locuiești într-o casă albă și goală. Unii oameni se simt privilegiați în aceste condiții, pe când altora li se par prea limitative.

Dar minimalismul nu este despre asta, cel puțin nu pentru mine.

Nu este despre a le spune oamenilor să nu aibă obiecte prea multe sau că ar trebui să nu dețină aproape nimic. Nu este nici măcar despre posesiuni.

Este vorba de fapt despre o întrebare foarte simplă: ce este important pentru tine?

Dacă nu ai prea mulți bani și ai nevoie să pui mâncare pe masă, atunci este evident că răspunsul la această întrebare este format din mâncare, chirie, utilități și alte necesități de bază. În acest caz, să pui întrebarea “ce este important pentru tine?” este o idee bună pentru că te ajută să te concentrezi pe ceea ce este necesar pentru supraviețuire și să nu te lași distras de la asta.

Am fost sărac și știu că îmi distrăgeam adesea atenția pentru că nu voiam să mă gândesc la faptul că eram sărac. Am intrat în datorii uriașe pentru că mi-am cheltuit banii pe distracții în loc să am grijă de facturile mele de bază.

Dacă ai prea multe obiecte, poate că nu ai grija supraviețuirii.

De fapt, poate că problema ta este că nu ai niciun fel de constrângeri financiare și poți comanda orice îți dorești, oricând vrei. În acest caz, să te întrebi “ce este important pentru tine” este o idee bună pentru că te forțează să înțelegi ce este esențial pentru tine.

Am fost și în această situație și este foarte ușor să fii distras de obiecte de lux, de prea multe alegeri și să-ți irosești viața comandând lucruri. Viața este prea scurtă și prețioasă pentru a o irosi astfel.

Întrebarea nu e despre posesiuni sau cheltuit.

Ar putea fi despre a-ți da seama asupra ce vrei să te concentrezi în viața ta: este mai bine să încerci să faci cât mai multe lucruri cu putință, sau să ai rezultate extraordinare cu unul sau două lucruri.

Ar putea fi despre a-ți da seama pe cine vrei să ai în viața ta: vrei să ai cât mai mulți prieteni sau o mână de oameni care te inspiră și te ajută atunci când ai nevoie?

Ar putea fi despre a decide cum vrei să îți umpli fiecare zi: vrei să încerci să faci de toate, sau sunt câteva lucruri care contează cel mai mult pentru tine? E posibil ca, dacă ai elimina toate celelalte opțiuni pe care le ai, să ai mai mult spațiu pentru ceea ce contează și care te face fericit.

Ar putea fi despre ceea ce îți dă ție un sens în viață. Ceea ce îți aduce împlinire. Ceva care are un efect asupra vieților celor din jurul tău sau a comunității din care faci parte.

Răspunsurile mele, răspunsurile altor scriitori minimaliști … chiar nu contează. Ceea ce contează cu adevărat este să te întrebi tu singur și să explorezi ceea ce descoperi. Nici măcar nu ai nevoie de răspunsuri definitive: chiar faptul că explorezi întrebarea duce la o schimbare profundă pentru cei mai mulți dintre noi.

Este vorba de a trece de la modul obișnuit de a face lucrurile la unul mai conștient, mai curios, mai interesat de lucrurile care fac viața să fie vie.

***

Articolul original de Leo Babauta – mnmlist.com

sursa imagine Unsplash

P.S. Pe mine m-a pus pe gânduri acest articol și mi-a amintit să ies din rutină din când în când ca să observ și să văd dacă ceea ce fac în fiecare zi este într-adevăr în acord cu ceea ce îmi doresc cu adevărat. Încă explorez întrebările pe care le-a pus Leo Babauta. 🙂 

Sunt curioasă ce efect a avut asupra ta. A rezonat vreuna dintre întrebări cu tine? Scrie-mi în comentarii sau pe email la [raluca][at][intuitia.co]. 

Te îmbrățișez,

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.