3 idei pentru a avea un spațiu emoțional curat și sănătos

Am tot vorbit până acum despre importanța unui spațiu fizic aerisit, minimalist, curat, în care să simți că poți să respiri, să te miști în voie.

Un spațiu care nu îți consumă atenția ci te lasă să FII…așa cum se întâmplă în natură.

Mama natură e cel mai bun exemplu de spațiu în care ne încărcăm energetic pentru că ea nu ne cere nimic, ci ne oferă.

Înapoi la acest spațiu emoțional și cum să faci să îl menții curat….am 3 idei pe care vreau să le împărtășesc azi cu tine.

#1 Păstreză un loc sacru în inima ta, pe care nimeni nu are dreptul să-l murdărească

Am văzut de curând un video cu Maya Angelou în care vorbea despre cât de important este să menții în interiorul tău un spațiu curat, neatins, pur. Un loc pe care îl protejezi și nu lași pe nimeni și nimic să-l afecteze, să-l murdărească.

Pentru că, ăsta e spațiul în care te întâlnești cu Dumnezeu.

Mi s-a părut foarte tare recomandarea ei de a fi atenți la acest spațiu și de a-l proteja conștient. Chiar dacă asta înseamnă să spui uneori: “înapoi, stai deoparte, până aici!”. Adică să pui niște granițe sănătoase.

Găsești videoul aici:

#2 Ai grijă de relația cu tine

Aici am descoperit o metodă simplă, inspirată din obiceiul de a curăța casa săptămânal. Așa cum dai cu aspiratorul, ștergi praful, arunci sau donezi lucruri de care nu mai ai nevoie în fiecare săptămână sau la două săptămâni, la fel e bine să faci și pentru spațiul emoțional.

Poate fi orice activitate care îți permite să fii doar tu cu tine și să observi ce se întâmplă în interiorul tău.

Poți să meditezi în liniște așa cum știi tu că e ok pentru tine, poți să mergi la o plimbare în natură în care să stai în tăcere cu atenția către emoțiile tale, să faci o baie caldă cu sare, sau poți să faci orice tip de meditație statică sau în mișcare care te ajută să descoperi fără judecată ce se întâmplă în interiorul tău.

Poate să fie vorba de 5, 10, 20 de minute sau de o oră, sau mai mult. Nu contează durata ci intenția și prezența ta onestă în acele momente cu tine.

#3 Scoate mizeria de sub covorul relațiilor tale

A treia idee este vorba de a face această curățenie emoțională cu partenerul de viață, cu cei apropiați din familie, prieteni sau colegi de muncă.

Cum faci asta?

Stabilești o discuție săptămânală, sau la două săptămâni sau la o lună, în funcție de cât strânsă și de importantă este relația, în timpul căreia fiecare are timp să vorbească și să fie ascultat.

Ideal întâlnirea are loc într-un spațiu liniștit, în care să vă simțiți amândoi în siguranță și în care să nu fiți deranjați. Stabiliți de comun acord cine vorbește primul și cât timp o persoană vorbește cealaltă doar ascultă. Fără să comenteze, să se apere, să mulțumească…este doar prezentă și îi acordă spațiul celeilalte să exprime ceea ce are pe suflet.

Apoi vine rândul celui care a ascultat să vorbească și să fie ascultat.

Dacă este vorba de ceva foarte încărcat emoțional care are nevoie de un răspuns de la celălalt, este bine să nu răspunzi imediat ci să așteptați 24h.

În 24h șocul inițial are timp să se diminueze iar răspunsul poate veni astfel dintr-un spațiu OK, nu unul de defensivă sau atac. Sau poate veți descoperi că nici nu va mai fi nevoie de un răspuns.

#Bonus: Practică zilnică pentru sănătatea emoțională

Iar ca practică zilnică, cea mai bună formă de igienă emoțională este să fiu prezentă. Iar dacă observ că ceva mă deranjează la comportamenul altei persoane să mă întreb mai întâi “ce anume din interiorul meu reacționează la asta?”.

Dacă e vorba de o reacție puternică, să respir, să aștept câteva minute, sau ore sau zile și abia apoi să merg să discut cu persoana respectivă.

Iar dacă e vorba de ceva banal și simplu precum cineva dă muzica prea tare în timp ce tu ai de lucru sau pur și simplu vrei liniște, a lăsat vase nespălate pe masă în bucătărie, sau mai știu eu ce nimicuri casnice, aici e cel mai bine să spui imediat ce nevoie ai, cum comportamentul celuilalt îți încalcă nevoia și ce anume vrei de la cealaltă persoană ca să te simți ok.

Astea au fost cele 3 idei pentru curățenia emoțională de azi.

Scrie-mi în comentarii sau pe email și spune-mi dacă aplici deja vreuna dintre ele sau dacă ai și alte sugestii care ar fi de folos și altora.

Te îmbrățișez cu drag,

Raluca

sursă foto  

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.