1 – Nu ai spații libere în casa și în dulapurile tale
Hainele din șifonier se revarsă când deschizi ușile, sertarele se închid cu greu pentru că sunt arhipline, rafturile din bibliotecă abundă de cărți și tot felul de alte obiecte care îți atrag atenția în fiecare clipă. Ochii tăi nu au unde să se odihnească pe vreo suprafață liberă. Iar asta îți creează senzația că ai o locuință prea mică, că nu te poți mișca și respira în voie, că nu “ai aer”. Te simți copleșită și încărcată chiar și atunci când ai timp să te relaxezi.
2 – Pierzi timp în fiecare dimineață încercând să te hotărăști cu ce să te îmbraci
Iar pe lângă timpul pierdut – experimentezi și frustrare, confuzie plus teama că vei întârzia la birou sau la întâlnirea la care trebuie să ajungi. Iar apoi când pleci de acasă, în loc să ai o stare zen ești deja într-o stare proastă care îți setează un început neplăcut pentru ziua care tocmai începe.
Mi-e atât de cunoscută starea asta pe care am trăit-o ani la rând, încât pentru mine, eliminarea acestui aspect este una dintre cele mai importante avantaje pe care le-am câștigat adoptând garderoba minimalistă. Este magic!
3 – Starea de rău pe care o resimți într-un spațiu supra-aglomerat
Cum spuneam și la punctul #1 lipsa spațiilor libere și haosul din jur ne creează o stare de rău chiar dacă nu ne mai dăm seama de ea pentru că ne-am obișnuit cu ea. Este ca atunci când stai într-o cameră și merge aerul condiționat. La un moment dat te obișnuiești cu zgomotul și ai impresia că nici nu-l mai auzi, mai ales dacă ești prinsă cu tot felul de treburi.
Dar în momentul în care cineva îl oprește o să te surprinzi răsuflând ușurată și bucurându-te de liniște. Nici nu-ți dădeai seama cât de mult te afecta acel zgomot până când nu ai scăpat de el.
La fel e și cu haosul din casă: nu poți să-ți dai seama de amploarea efectelor asupra stării tale până când nu faci curat.
4 – Iritare și confuzie în gândire
Așa cum un interior zen ne induce o stare de calm și ne ajută să gândim mai clar, la fel o casă haotică și încărcată ne induce o stare de enervare și iritare subtilă precum și confuzie în gândire.
Cum spuneam și la punctul #3 o să observi asta mai degrabă privind înapoi, când vei compara modul în care te simți înainte și după ce îți eliberezi și îți organizezi casa.
5 – Îți este greu să iei decizii
Studiile psihologice au arătat că avem o resursă limitată de energie pentru luarea deciziilor. Atunci când ne irosim această energie pentru a hotârî cu ce să ne îmbrăcăm, ce anume să mâncăm, ce tip de exercițiu fizic să facem în fiecare dimineață înainte de a începe ziua de lucru, ajungem la birou cu rezervorul pe jumătate gol.
Astfel încât pe parcursul zilei observăm că ne este din ce în ce mai greu să mai facem alegeri fără să ne simțim epuizați. Pentru că știm că așa funcționăm, cel mai bine este să automatizăm cât de mult putem din activitățile banale și repetitive ca să ne conservăm energia pentru lucrurile importante.
Nu degeaba unii dintre cei mai de succes oameni ai plantei sunt cunoscuți și pentru faptul că se îmbracă în fiecare zi cu aceleași haine.
6 – Pierzi bani
“Time is money” (“Timpul înseamnă bani”) spun americanii cunoscuți pentru spiritul lor practic și cultul muncii. Pe lângă banii pe care îi pierzi indirect atunci când irosești timp, îți spun din experiență că pierzi bani făcând cumpărături inutile, din impuls sau doar pentru că ai o stare proastă și faci “terapie prin shopping”.
Atunci când renunți la hainele care nu te mai reprezintă și adopți o mentalitate axată pe calitate în loc de cantitate, nu mai cumperi aiurea. Preferi să ai mai puține haine care să te țină mai mult decât o grămadă de haine ieftine care se și strică rapid.
Capcana hainelor ieftine este că ni se pare că economisim pe moment.
Doar că în timp, dacă adunăm acele sume mici pe care le-am cheltuit pe cele 10 tricouri, 5 perechi de blugi, 7 genți sau mai știu eu ce, descoperim că am cheltuit mai mult decât dacă am fi ales una-două piese de calitate.
Este greu să faci trecerea, eu încă lucrez cu mine la asta, dar îți spun că merită.
7 – Nu prea îți face plăcere să stai pe acasă
Observi că ai tendința să fugi de acasă ori de câte ori posibil. Acum nu spun că e ceva în neregulă să ieși în parc, să te vezi cu prietenii în oraș, să îți vizitezi rudele. Dar dacă 7 zile din 7 tu găsești motive să pleci de acasă și ai trecut de perioada adolescenței, poate că e momentul să te întrebi de ce nu îți place să te relaxezi în intimitatea propriei case la finalul zilei?
Foarte posibil, dacă te uiți în jur cu atenție o să observi că nu-ți place ce vezi. Prea multe lucruri, prea multe obiecte cu care nu rezonezi. Tu alegi ce faci mai departe? Continui să fugi sau îți faci ordine în casă?
8 – Nu ai claritate asupra a ceea ce contează pentru tine cu adevărat
Cu atâta aglomerație în jurul tău e greu să îți dai seama ce contează pentru tine. Când nu faci o selecție a obiectelor din casă și a hainelor din garderobă ai tendința să procedezi la fel și cu persoanele cu care te înconjori.
Ai tendința să fii peste tot și să te irosești în multiple proiecte, în prea multe relații de prietenie, fără să mai ai energia să mergi în profunzime în niciuna. Asta te face să te simți pierdută, confuză, obosită și copleșită. Dacă experimentezi astfel de stări, prima și cea mai importantă schimbare este cea a mediului în care trăiești.
9 – Te consideri o persoană nehotărâtă și haotică
Imaginea ta despre tine îți influențează toate ariile vieții tale. Atunci când în fiecare dimineață te enervezi tu pe tine că “iar am pierdut o oră să fiu gata pentru muncă” ajungi să crezi despre tine că așa ești tu– o nehotărâtă și dezordonată – și că nu ai ce să faci.
Din păcate această părere despre tine îți creează o viață care să reflecte această convingere. Atunci când schimbi felul în care arată casa ta astfel încât să reflecte ordine, armonie, curățenie, libertate începi să te vezi pe tine altfel. Iar în timp, viața ta va reflecta această nouă imagine a ta despre tine. Și va fi una mult mai bună.
10 – Haosul, aglomerarea de obiecte și dezordinea din casa ta se reflectă în modul cum gândești și cum te comporți în toate celelalte arii ale vieții tale.
N-ar fi mai bine să crezi despre tine că ești o persoană organizată, matură care știe să-și gestioneze cu grație atât propria casă cât și relațiile și viața în general? Totul începe cu pași mici făcuți asupra lucrurilor care te influențează zi de zi, fie că îți dai seama sau nu. Adică tot ceea ce există în casa ta. Apoi observi cum începi să devii mai organizată și selectivă în toate celelalte arii ale vieții tale. Dacă te-ai convins că e cazul să te ocupi de debarasarea și organizarea casei tale găsești esențialul metodei KonMari într-un PDF pe care poți să-l descarci completând formularul de mai jos.
Iar dacă te-ai hotărât să iei în serios transformarea casei tale într-un spațiu aerisit și primitor și să adopți garderoba de un minut cheamă-mă să lucrăm împreună. Găsești detalii despre asta dând click aici.
Te îmbrățișez cu drag,