Azi continuăm seria de articole ale unor autori cu experiență notabilă în minimalism și o avem din nou pe Courtney Carver de la Be More With Less.
FOMO, în engleză, este acronimul pentru “Fear of Missing Out” – adică acea teamă de a rata o oportunitate, știre, noutate importantă pentru tine. Și nu este doar un termen la modă, este o treabă reală. Ne chinuim cu această frică în ce privește activități, informații, oportunități, conexiuni și poate multe alte lucruri. Facem eforturi să ținem pasul, să recuperăm, să fim incluși, remarcați și iubiți, toate acestea în numele FOMO.
S-ar putea să experimentezi FOMO dacă faci oricare dintre aceste acțiuni:
- Spui da atunci când inima ta spune nu
- Dai scroll la nesfârșit pe Facebook și pe alte canale de social media.
- Îți verifici în mod constant telefonul
- Dormi mai puțin
- Faci compromisuri în ce privește practicile de îngrijire personală
- Te grăbești
- Alegi conveniența în locul calității
- Pierzi timp simțindu-te prost pentru ceea ce ai pierdut, sau ești extenuat pentru că încerci să le faci pe toate
Singurul remediu pentru FOMO este să fii prezent
Atunci când ești cu adevărat prezent, nu există regrete pentru trecut sau frică de viitor. Atunci când ești prezent observi totul și pe toți cei din jurul tău. Observi atât ansamblul cât și detaliile care contribuie la momentele care de aici și acum…care constituie viața ta.
Iar asta este doar ceea ce se întâmplă în exterior. Corpul, inima și sufletul tău se schimbă pe interior atunci când îți dai permisiunea să fii complet conștient și treaz. Asta e starea de prezență.
Te-ai putea aștepta ca meditația să fie una dintre cele 5 moduri de fii prezent și de a elimina FOMO, dar nu este așa. Am o practică de meditație și recomand meditația, dar nu este singurul si nici cel mai puternic mod de a rămâne prezent. Este minunat când poți să rămâi prezent în timpul unei sesiuni de meditație, dar dacă nu poți să aduci acea pace în restul zilei tale, probabil că nu este o practică suficientă pentru tine de a rămâne prezent.
Cum rămâi prezent în pace într-o lume nebună?
FOMO este semn al lipsei de implicare. Dacă ești îngrijorat cu privire la ce pierzi , nu poți să fii prezent. A te elibera de FOMO înseamnă să abandonezi nevoia de a recupera și de a ține pasul pentru a avea o șansă să te conectezi cu și să te implici în ceea ce se petrece în fața ta.
5 moduri de a rămâne în prezent și de a elimina FOMO
1 Nu te mai purta de parcă totul este o urgență
Dacă trăiești sau lucrezi într-o stare reactivă sau în condiții stresante, s-ar putea să fii obișnuit să tratezi totul ca pe o urgență. Ceea ce nu este adevărat.
Alege în schimb să sub-reacționezi, să răspunzi după ce te-ai gândit, și să elimini drama și stressul.
Simplul act de a-ți acorda spațiu să respiri te va aduce în prezent. De aici poți să iei decizii bazându-te pe fapte, nu din frică.
2 Oprește electronicele
Spunem că ne ținem aparatele electronice pornite în caz că cineva are nevoie de noi sau în cazul unei urgențe. Și apoi transformăm totul într-o urgență. (vezi #1). Atunci când mintea noastră este atentă la notificările din telefon și este în anticiparea informațiilor noi care vin la noi prin toate aceste aparate, pur și simplu nu putem fi prezenți. Suntem împrăștiați, distrați și complet inconștienți de ceea ce contează acum.
În aceste momente îi ignorăm pe cei pe care îi iubim cel mai mult, luăm decizii proaste și ne simțim stresați când ar trebui să ne simțim în pace. Găsește o cale de folosi electronicele ca să adaugi valoare vieții tale creând niște limite. Experimentează. Erin s-a despărțit de telefonul ei. Jake a creat un iPhone fără distracții. Impune niște limite și creează-ți propriul experiment. În loc să “verifici” toată ziua, programează două sesiuni pe zi de întâlnire cu telefonul tău.
Actul în sine de a verifica ceva pe telefon nu este nici pe departe atât de distructiv cât timpul pierdut pentru a reveni la ceea ce făceai înainte. Îți mai mult timp decât crezi să fii prezent din nou.
3 Spune “Da” din tot sufletul
Abordarea lui Derek Sivers pentru a-ți da seama dacă faci prea multe este asta: “Aceia dintre voi care adesea își asumă mai multe decât pot duce sau care se simt împrăștiați în multe direcții, ar putea aprecia o nouă filosofie pe care o încerc: Dacă nu spun “DA, LA NAIBA!” despre ceva, atunci spun nu.
Aceasta înseamnă că dacă atunci când mă decid dacă să implic în ceva sau nu, dacă simt orice mai puțin de “Wow! Ar fi minunat! Sigur că da! DA!”
Atunci când spui nu la majoritatea lucrurilor lași loc în viața ta pentru a te implica total în acele lucruri rare care te fac să spui “DA!”
Cu toții suntem ocupați. Cu toții ne-am asumat prea multe. Să spui da de mai puține ori este calea de ieșire.”
4 Joacă-te
Atunci când erai copil și te duceai afară la joacă nu te îngrijorai cu privire la zilele de ieri și de mâine. Nu-ți păsa cum arătai sau ce spuneau oamenii despre tine. În schimb săreai prin băltoace, te rostogoleai la vale pe dealuri și râdeai cu lacrimi.
Dacă vrei să fii prezent, lasă lista cu lucruri de făcut deoparte și ieși la joacă. Mergi la plimbare, cântă, pictează, urcă pe munte sau sări într-o băltoacă. Joacă-te în felul tău.
5 Alege profunzimea în locul superficialității
Ai vrea să poți doar gusta din cele 100 de lucruri care se află pe lista ta de dorințe pe care le vrei să împlinești până la finalul vieții sau să ai oportunitatea de a savura din plin câteva. Cedează în fața FOMO și doar vei gusta câte puțin din toate.
Sau, alege să mergi în profunzime în ceva despre care îți pasă. Alege o experiență care să-ți schimbe viața. Alege iubirea adevărată. Alege magia. Fii mai mult, cu mai puțin.
Experimentează cu aceste recomandări pentru a rămâne prezent în viața ta și transformă FOMO în JOMO (the joy of missing out) – bucuria de a pierde lucruri. Bucură-te că ai de ales, că protejezi ceea ce contează mai mult, și pentru că ești prezent, pentru că în sfârșit trăiești.
***
Acest articol este scris de Courtney Carver de la www.bemorewithless.com. Originalul în limba engleză îl găsești aici.
Mi-a plăcut tare mult și am ales să-l pun pe blog pentru că eu m-am confruntat cu această FOMO ani de-a rândul fără ca măcar să-mi dau seama despre ce era vorba. Iar de când au apărut telefoanele mobile, social media și conexiunea la Internet pe orice dispozitiv, oriunde, oricând această teamă a devenit și mai mare.
Mi-am dat seama că pierdeam prea mult timp dând scroll pe Facebook așa că am ales să dau “unfollow” la majoritatea oamenilor și paginilor din lista mea și să-i păstrezi doar pe cei de la care chiar vreau să primesc vești.
Mi-am scos notificările sonore de la toate aplicațiile pe telefon. Și în timpul zilei mi-am setat cele două sesiuni de verificare a noutăților. Am recuperat în acest fel o parte din timpul pe care îl pierdeam și mi-am îmbunătățit concentrarea. Mai am de lucru, dar măcar începutul l-am făcut.
Tu recunoști la tine vreunul dintre semnele de FOMO? Dacă da, ce ai făcut sau ce ai de gând să faci ca să devii mai prezent/ă?
Scrie-mi în comentarii ca să învățăm unii de la alții cum să devenim mai prezenți în viețile noastre.
Te îmbrățișez cu drag,