Cum să cheltuiești mai puțin pe termen lung și să ai doar lucruri de calitate

Acum câteva zile mă întorceam de la o vizită la medicul homeopat și m-am oprit la o farmacie pe la Piața Amzei, să-mi iau remediile prescrise. 

Când am ieșit din farmacie, am trecut pe lângă un magazin de încălțăminte. Cum a venit căldura, iar cele 2 perechi de sandale pe care le-am purtat în ultimele 4 sau 5 veri – (acum când scriu, încerc să-mi amintesc exact când le-am cumpărat, dar nu mai știu…) s-au rupt iremediabil, m-am oprit să mă uit în vitrină. 

Mi-au atras atenția o pereche de sandale albe, simple, asemănătoare ca model cu cele pe care le-am avut și care m-au servit cu credință atâția ani. Am intrat în magazin, am cerut să le probez. M-am simțit bine, aveau talpa ușor ortopedică, elastică și super confortabilă. Am cerut să mai probez și alt model care nu era nici pe departe la fel de confortabil, așa că m-am întors rapid la modelul ales de prima dată. Prețul OK, deși aproape dublu față de modelul “inconfortabil”.

Am cântărit puțin raportul calitate-preț, știu că firma producătoare face lucruri de calitate, așa că nu mi-a fost greu să mă decid să le cumpăr. Una peste alta, în mai puțin de 15 minute m-am făcut cu o pereche de sandale noi care îmi plac foarte mult și de care aveam neapărată nevoie. 

Bonus, întreaga operațiune mi-a luat foarte puțin timp, ceea ce mă încântă și mai mult. 

Acuma, poate te întrebi: de ce îți povestesc eu în detaliu cum mi-am cumpărat sandale? 

Pentru că vorbim despre cumpărături și despre cum să facem să nu mai cumpărăm din dorință, să economisim timp, energie și bani pe termen lung.

Iar întâmplarea asta cu sandalele este foarte semnificativă din acest punct de vedere, dacă stăm să o descoasem puțin. 

Mergi la cumpărături doar atunci când ai nevoie de ceva

În exemplul meu de mai sus, nu plecasem la drum cu intenția de a-mi cumpăra sandale. Dar pentru că știam că am nevoie de o pereche, creierul meu a înregistrat comanda “caută sandale” la nivel subconștient. Așa că atunci când am trecut pe lângă magazinul de încălțăminte și a reperat ceva care se încadra în modelul pe care îl căutam, mi-a atras atenția. Dovadă că fix perechea care mi-a atras privirea a fost cea pe care am și cumpărat-o. 

Acum, e important să fii sinceră cu tine și să faci diferența între nevoie și dorință. În cazul ăsta nu mai aveam sandale casual. Deloc. Mai am o pereche din acelea de munte pe care cred că le am de 10 ani, și pe care nu le pot purta la ținute de birou, fiind foarte sport. 

Alege calitatea în locul cantității

Cele două perechi de sandale care m-au slujit 5 veri au fost clar de bună calitate, dacă m-au ținut atâția ani. Timp de 5 ani eu nu am mai cumpărat alte sandale și nu am mai pierdut timp prin malluri ca să îmi caut altceva. 

Dacă cele două perechi ar fi fost de slabă calitate s-ar fi deteriorat într-o vară sau două. 

Vreau să subliniez aspectul calitate de care să ții cont pentru că în prețul pe care îl plătești intră nu doar banii pe care ești dispusă să îi dai în acel moment, ci și banii pe care îi economisești dacă acel obiect te va ține foarte mult, precum și timpul pe care nu îl vei mai pierde căutând din nou un obiect asemănător. 

Cumpără în dublu exemplar, dacă e ceva foarte bun la preț OK

Păi ce faci Raluca, adineauri mi-ai spus să merg pe calitate, acum îmi spui să-mi cumpăr două perechi, care-i treaba? 

Treaba-i așa: mi-am dat seama că, în cazul obiectelor de uz intens, cum ar fi sandalele pe timp de vară, când e foarte cald, și transpiri mult, și mergi prin praf zi de zi, e bine să ai două perechi, din motive nu doar igienice ci și economice. 

Pe partea de igienă nu cred că trebuie să-ți mai dau detalii. 

Dar cum e pe partea de economisire?

Păi, dacă îți cumperi doar o pereche, indiferent cât de bună calitativ e ea, dacă o vei purta doar pe ea, se va eroda destul de repede. Pe când dacă mai iei o pereche, fie identică, fie de altă culoare, vei dubla durata de viață a amândurora. Și astfel vei economisi pe termen lung, chiar dacă pe moment e o cheltuială mai mare. 

Apropo de asta, cele două perechi despre care ți-am spus că m-au ținut atâția ani, erau fix la fel, doar culoarea era diferită. Mi-aș fi cumpărat și acum două perechi, dar nu mai aveau nicio pereche din acel model cu numărul meu. Că am întrebat! 🙂 

Una peste alta, atât am avut să-ți spun despre cum fac eu să cumpăr mai puține obiecte și să economisesc timp și bani pe termen lung. 

Tu ce trucuri folosești ca să nu-ți cumperi mai mult decât ai nevoie?

 

Scrie-mi în comentarii ca să învățăm unii de la alții.

Te îmbrățișez cu drag,

 

1 thought on “Cum să cheltuiești mai puțin pe termen lung și să ai doar lucruri de calitate”

  1. Nici mie nu imi place sa am mai multe lucruri decat cele necesare. Am observat ca atunci cand merg la cumparaturi cu scopul de a cumpara ceva anume, rar gasesc sa imi placa si se intampla sa cumpar de nevoie. Cele mai bune cumparaturi sunt cele neasteptate. Atunci parca gasesti exact ceva pe gustul tau.
    Apoi, sunt pretentioasa si, cel mai adesea, cumpar numai cand imi place cu adevarat un lucru. Ceva imi spune ca lucrul ala este al meu. Altfel, nu cumpar.
    Dar cel mai bine este sa te preocupe alte aspecte ale vietii, cumparaturile sa fie ceva secundar 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.