Chiar așa, de ce să faci yoga?
Ai putea la fel de bine să te întrebi:
De ce să mergi pe jos?
De ce să alergi?
De ce să dansezi?
De ce să respiri conștient?
De ce să-ți miști corpul mai mult decât cei câțiva metri din casă în mașină la birou și înapoi acasă?
Cred că nu ai nevoie de mai multe argumente de tipul “medicii recomandă minimum 30 de minute de mișcare pe zi” sau “consumați cel puțin 5 fructe și legume pe zi”.
Știi foarte bine, o simți în fiecare celulă a corpului tău înțepenit după 8 ore de stat pe scaun în fața calculatorului, sau la volan, sau oriunde altundeva te ține serviciul tău, că AI NEVOIE DE MIȘCARE ca să fii bine cu tine.
Corpul uman, corpul tău, este o mașinărie extraordinară, o minune a naturii, pe care stilul de viață sedentar l-a transformat într-o mașină prăfuită, uitată în garaj. E ca și cum am avea un Lamborghini și noi îl ținem în garaj ca pe o Dacie 1310 ruginită.
Asta facem în fiecare zi în care nu ne onorăm corpul pentru că suntem prea prinși în minte.
Am făcut-o și eu ani de zile.
Eram atât de prinsă și de stresată cu serviciul încât răceam foarte des și aveam dureri de spate care uneori mă blocau efectiv în pat. Prin 2008, am început să am grijă de corpul meu introducând câte un masaj de relaxare pe săptămână, sesiuni de yogilates de 2-3 ori pe săptămână cu Carlos L’Abbatte (mulțumesc, Carlos, pentru tot!) și măncând mai sănătos.
O perioadă mi-a fost mai bine și am început să observ efectele extraordinare ale practicii yoga constante și în afara studioului de yoga. Exercițiul de a fi prezentă în corpul meu și atentă la fiecare mișcare, la fiecare asană, a început să îmi fie de folos și în timpul întâlnirilor stresante de la birou. Corpul meu a devenit în timp mai flexibil și mintea mai liniștită.
Cu toate acestea, durerile de spate au continuat să apară mai ales înainte sau după momentele foarte stresante de la serviciu. Mi-am dat seama în timp că aveam nevoie să-mi schimb locul de muncă așa că am început să caut altceva.
De-a lungul anilor am lucrat în diverse domenii precum vânzări, training de speed reading, lecții de tango, copywriting, traduceri, organizări de evenimente, interpretariat la conferințe și altele, tot căutându-mi calea naturală. În timpul ăsta am făcut și două facultăți, Comunicare și Relații Publice și Psihologie.
Cum yoga și lucrul cu oamenii sunt două lucruri care îmi vin natural, la finalul lui 2017 am început formarea de Hatha Yoga Teacher Training de 200 ore cu Julio Papi, la Daanasana School of Yoga în cadrul Move On.
A fost o experiență transformațională, foarte provocatoare și solicitantă din toate punctele de vedere, fizic, emoțional, mental, financiar, dar a meritat. Am în sfârșit o bază pe care să construiesc mai departe o practică corectă și benefică pentru mine (spatele meu nu s-a simțit niciodată mai bine ca în aceste luni, în ciuda febrei musculare intense de după fiecare modul de curs și antrenament intens).
Mi-am dat seama de multe lucruri pe care le făceam greșit și pe care acum știu cum să le corectez, atât la mine cât și la alții. (oare câte altele urmează să le descopăr?;) Ideea e că acum știu mult mai bine cum să am grijă de spatele meu sensibil în timpul practicii și cum să abordez asanele astfel încât să-mi fie benefice.
Înainte de a trece prin cele 6 luni de formare, mi s-a întâmplat, mergând la diverse clase de yoga cu profesori pe care nu-i cunoșteam deja, atât la noi cât și în alte țări, să plec după o sesiune cu spatele chiar mai înțepenit decât înainte. Bineînțeles, în majoritatea cazurilor am experimentat partea pozitivă, să mă simt mult mai bine după clasele de yoga, de asta am și continuat să particip la ele.
Dar observația asta m-a făcut să îmi dau seama cât de importante sunt detaliile de bază în execuția asanelor, mai ales pentru cineva care are un istoric de dureri de spate ca mine. Pe parcursul formării de Hatha Yoga Teacher Training am observat îmbunătățiri în practica mea și, foarte important, și în afara ei. Am început să fiu mai conștientă de postura mea atunci când merg pe stradă sau când lucrez la calculator și să mă corectez mai des.
Îmi dau seama că e un drum pe care sunt abia la început (deși practic de ani buni) și care nu se va termina niciodată. În orice asană, chiar și în cele mai simple, poți să mergi mai profund, să fii mai prezent, să conștientizezi mai multe senzații și detalii ale corpului tău și tot așa.
Sunt multe alte beneficii ale practicii corecte a asanelor pe care le descopăr în viața mea și pe care îmi doresc tare mult să le descoperi și tu.
Iar pe măsură ce continui să-mi dezvolt practica și studiul meu mi-ar plăcea să împărtășesc cu tine ceea ce descopăr pe calea Hatha Yoga. Și să te susțin în a avea și tu o postură mai bună, o minte mai liniștită, o respirație mai profundă, un corp mai armonios și mai sănătos din toate punctele de vedere. În curând o să public detalii despre clasele pe care le ofer.
Între timp, dacă vrei să participi la o clasă de grup, o sesiune privată sau vrei un program special pentru angajații tăi scrie-mi un email la raluca@intuitia.co să găsim varianta cea mai bună pentru tine.
Namaste!
Raluca