Care este diferența dintre iubire și atașament – Tenzin Palmo Jetsunma

Zilele trecute Universul mi-a scos în cale acest video al călugăriței buddhiste Tenzin Palmo Jetsunma.

Nu mai auzisem de ea până atunci, dar titlul videoului m-a atras.

După ce l-am văzut o dată, am stat, m-am gândit la ce am înțeles din el, apoi l-am reascultat de câteva ori ca să las mesajul să-mi pătrundă bine în minte și-n inimă.

Ideea din el mi se pare potrivită pentru orice situație din viața noastră: de la momentul când vrem să aruncăm sau să donăm niște haine și nu ne “îndurăm” să ne despărțim de ele până la situații în care vrem să încheiem relații cu persoane cu care nu mai rezonăm și totuși “nu putem” să ne desprindem.

Îl poți vedea direct aici, dacă înțelegi limba engleză. Dacă ai nevoie de traducere, găsești textul tradus de mine mai jos:

Traducerea:

“Problema este întotdeauna că interpretăm în mod greșit ideea de iubire cu cea de atașament.

Ne imaginăm că agățatul și ținutul cu dinții pe care îl avem în relațiile noastre arată că iubim.

Când de fapt, este vorba doar de atașament care provoacă durere. Pentru că, cu cât ne agățăm mai tare de cineva, cu atât ne este mai teamă să pierdem acea persoană. Iar apoi dacă chiar o pierdem atunci cu siguranță vom suferi.

Atașamentul spune: “Te iubesc, așa că vreau să mă faci fericit/ă”.

Iar Iubirea Autentică spune: “Te iubesc, așa că vreau ca TU să fii fericit/ă! Dacă asta mă include și pe mine, minunat, dacă nu mă include, eu vreau doar fericirea ta.”

Așa că e un sentiment foarte diferit.

Atașamentul este ca atunci când strângem ceva în mâini foarte tare.

Pe când Iubirea Autentică este ca atunci când ținem ceva în brațe cu blândețe și îl hrănim, dar permițând în același timp lucrurilor să curgă, nu ținându-le strâns.

Cu cât îi “strângem” pe alții mai strâns cu atât vom suferi mai mult.

Dar este foarte greu pentru oameni să înțeleagă acest lucru.

Pentru că ei cred că, cu cât se agață mai mult de o persoană, cu atât asta demonstrează iubirea lor pentru ea.

Dar nu este adevărat. Este doar faptul că ei încearcă să se țină de ceva sau de cineva pentru că le este teamă că dacă ar face altfel ar suferi ei înșiși.

Orice relație în care ne imaginăm că ne putem împlini prin celălalt e sortită să fie foarte provocatoare.

La modul ideal, oamenii ar trebui să se unească simțindu-se deja împliniți în sinea lor și apreciind acest lucru și la cealaltă persoană. Spre deosebire de cazul în care așteaptă de la celălalt să le furnizeze acest sentiment de bine interior pe care nu-l simt singuri.

În cazul ăsta apar multe probleme.

La fel se întâmplă și în cazul proiecțiilor care vin odată cu iubirea romantică, în care proiectăm asupra celuilalt toate ideile, idealurile, dorințele și fanteziile romantice și pe care acesta nu le poate împlini.

Pe măsură ce ajungi să cunoști cealaltă persoană îți dai seama că nu este Făt-Frumos sau Cenușăreasa ci doar o persoană obișnuită care la rândul ei suferă și are propriile provocări.

Iar dacă nu ești capabil/ă să vezi acea persoană așa cum e, să o placi, să simți dorință față de ea, dar și grijă iubitoare și compasiune, atunci vei avea o relație foarte dificilă.” – Tenzin Palmo Jetsunma

***

Cum îți spuneam, pe mine m-a impresionat mesajul lui Tenzin Palmo, și m-am regăsit foarte bine în modul în care a descris Atașamentul și Iubirea Autentică.

Mi-am dat seama că de cele mai multe ori am practicat Atașamentul și am crezut că e iubire. Și de foarte puține dăți am simțit Iubirea Autentică.

Cred că primul pas în eliberarea de atașamentul nesănătos este să înțelegem clar ce înseamnă, care sunt semnele și simptomele și apoi cu blândețe și iubire față de noi înșine să ne îndreptăm către Iubirea Autentică.

Cât suntem în viață pe acest minunat Pământ, avem ce învăța.

Sper că ți-a fost de folos acest video și că ai luat ceva din el.

Te îmbrățișez,

Raluca

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.