Despre cure de slăbit, organizarea casei și metoda KonMari

Înainte de a descoperi metoda KonMari am încercat tot felul de alte metode care nu au funcționat.

La fel cum sunt o grămadă de diete sau cure de slăbire de care te ții o vreme și apoi te îngrași la loc când nu mai ai energie să le respecți există și o sumedenie de metode de organizare a casei și a garderobei care funcționează doar un timp limitat.

De ce?

Pentru că, la fel ca și o cură de slăbire care îți impune să-ți numeri caloriile, un program strict de mese, restricții la alimente care de mai care, și o metodă de organizare a casei care este plină de reguli și recomandări complicate nu o să te ajute pe termen lung.

O cură de slăbire eficientă înseamnă de fapt adoptarea unui stil de viață sănătos, care se ocupă de toate aspectele: fizic, nutriție, mișcare, dar și emoțional și mental. În plus este foarte simplă și ușor de înțeles și urmat, fără zeci de reguli și de calcule.

Îți dă principiile de bază, îți explică cum îți funcționează corpul și atunci îți vine natural să faci schimbările. Ajungi  astfel să adopți un stil de viață care te ajută să fii sănătoasă și plină de energie, și ca urmare corpul tău scapă de kilogramele în plus. Deci slăbirea este o consecință nu un scop în sine. Dacă te interesează un astfel de program de slăbire îți recomand cu toată inima Școala de Slăbit a Ramonei Țintea.

Întorcându-ne la oile noastre minimaliste, o metodă de organizare a casei eficientă face același lucru ca programele de slăbit ale Ramonei. Se ocupă de toate aspectele: fizic, adică partea de obiecte din casă, dar include și mentalul și emoționalul. Pe partea astea am găsit-o pe Marie Kondo și metoda KonMari pe care ți-am explicat-o deja pe larg în mai multe articole și videouri.

Revenind la subiectul de azi, am identificat trei puncte cheie în care alte metode de organizat casa eșuează iar KonMari te ajută să ai succes.

 

#1 Etapa de eliminare a surplusului

Unele metode sar cu totul peste etapa de a elimina ceea ce nu este necesar. Atunci când încerci doar să organizezi mai bine aceleași obiecte inutile, dezordinea va reapărea inevitabil în scurt timp. Degeaba rearanjezi cele 20 de perechi de blugi, 30 de tricouri, 15 genți în dulap sau cele 500 de cărți în bibliotecă. Oricât de frumos le-ai aranja, pentru că sunt prea multe, se vor împrăștia la loc ca prin farmec.

O etapă esențială a metodei KonMari este eliminarea tuturor obiectelor în plus din casă și din garderobă. Fără ea, nicio metodă de organizare nu poate avea succes pe termen lung.

#2 Criteriile de sortare 

Majoritatea metodelor nu oferă criterii simple și ușor de aplicat pentru a alege ceea ce păstrezi și ceea ce arunci, ci te pun să te gândești, să te sucești, să faci tabele, să ții minte x, y, z reguli. Evident că te apucă oboseala încă înainte să te apuci, darămite să faci din asta un stil de viață.

KonMari oferă un singur criteriu pentru asta: “Îmi aduce bucurie?”. Astfel scurtcircuitează mintea și te face să fii atentă la corp și la ce simți. Eviți astfel raționalizările și motivele logice de a păstra un anumit obiect, pe care mintea ți le dă la nesfârșit, dacă o lași.

#3 Ordinea și modul de a sorta și debarasa

Alte metode se ocupă de debarasare și eliminare într-un mod care nu se mai termină niciodată, ca de exemplu cameră cu cameră. Dacă faci azi curat în dormitor, mâine în living, poimâine în baie și tot așa, nu ajungi să termini niciodată. Până când termini toate camerele, în cele pe care le-ai făcut deja, s-a reinstalat dezordinea.

KonMari propune sortarea și organizarea pe categorii ceea ce face ca procesul să fie mult mai eficient și de durată. Adică, atunci când te ocupi de haine, aduni toate hainele, din toate camerele înainte să începi sortarea.

Acum nu spun că celelalte metode de organizare nu sunt bune deloc. Am găsit idei valoroase pe care le-am împrumutat și aplicat și din alte sisteme și cărți de organizare a casei și garderobei. Și continui să mă documentez și să experimentez pentru a găsi cea mai potrivită formulă pentru mine și clienții mei. Dar ca metodă de bază, până în acest moment, nu am găsit ceva mai eficient, mai ușor de aplicat și de implementat ca stil de viață decât metoda KonMari.

Dacă vrei să afli esențialul metodei KonMari am creat un PDF pe care poți să-l descarci completând formularul de mai jos. 

Iar dacă te-ai hotărât să iei în serios transformarea casei tale într-un spațiu aerisit și primitor și să adopți garderoba de un minut cheamă-mă să lucrăm împreună. Găsești detalii despre asta dând click aici.

 

Te îmbrățișez cu drag,

Raluca

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.