Am mai scris despre asta aici și ți-am spus ce cred eu și ce soluții am găsit.
De curând, lucrând la materialele pentru cursul online “Garderoba de un minut” am avut încă o revelație pe tema asta.
Mi-am dat seama de ce mi-a fost atât de greu să încep procesul de debarasare, să mă țin de el și să am rezultatele dorite. Și majoritatea femeilor cu care am vorbit mi-au confirmat că și pentru ele, ăsta e unul dintre cele mai mari obstacole.
Despre ce e vorba?
Pe scurt, este atașamentul inconștient de trecut, de nefericire, de suferință, de tristețe.
Tot ce ne înconjoară, tot ce păstrăm ca obiecte personale, ne vorbește la nivel inconștient.
Chiar dacă nu ne dăm seama la nivel conștient, păstrăm în jurul nostru, în garderoba noastră, foarte multe obiecte care ne amintesc de un fost iubit, o prietenie încheiată, un serviciu care nu ne-a plăcut sau o persoană dragă care a murit.
Anumite obiecte sunt mai încărcate cu energia unei experiențe din trecut decât altele.
Iar dacă unele ne trezesc amintiri plăcute, și e OK să le păstrezi în continuare, o să fii surprinsă – atunci când vei aplica criteriul de selecție “Îmi aduce bucurie?” – de cât de multe obiecte îți trezesc cu totul alte emoții și te țin cumva blocată în trecut.
Dacă ani de zile nu evaluezi și nu triezi obiectele din garderoba și din casa ta, practic trăiești într-un muzeu al propriei suferințe fără să-ți dai seama.
Și atunci e normal să te simți apăsată, tristă, melancolică și blocată în trecut, chiar dacă nu-ți dai seama de cauza reală.
Revenind, este OK să păstrezi acele haine sau accesorii cu care simți că rezonezi și că ai o legătură pozitivă puternică.
Dar de multe ori rămânem atașate de tristețe și nefericire fără să ne dăm seama, și păstrăm anumite obiecte care întrețin acea stare.
Poți alege în mod conștient să le lași în urmă, odată cu obiectele care îți aminteau de acea persoană, experiență, perioadă a vieții tale…
De aceea, procesul de eliminare a hainelor și obiectelor nu este ușor, cel puțin la început. Pentru că ne pune față în față cu atașamentul nostru față de trecut.
Însă cu fiecare obiect de care reușim să ne despărțim, mai câștigăm puțin antrenament și forță de a ne elibera de următorul. Și din acest motiv, o casă liberă de obiecte ne face să ne simțim mai ușoare și cu mintea mai limpede, și ne este mai ușor să ne simțim împăcate cu noi.
Pentru că până la urmă, la asta se reduce totul, la:
Cât de bine te simți tu cu tine?
Cât de mult te iubești și te accepți așa cum ești?
Cât de bine te simți în pielea ta, chiar dacă te-ai îngrășat 10 kg, sau dacă ți se pare că ești prea slabă, sau că ai sânii prea mari sau prea mici sau mai știu eu ce așa zis defect fizic pe care îl vezi la tine.
Cât timp căutăm în exterior motive să ne simțim bine cu noi, nu ne vom simți bine mai mult de câteva minute, ore sau zile.
Pentru că după ce trece starea de bucurie pe care ți-o aduce o nouă bluză, o nouă fustă sau o nouă decorațiune pentru casă, te regăsești tot tu cu tine.
Și dacă în loc să stai cu starea aia de disconfort și să vezi ce se ascunde în spatele ei, fugi iarași la cumpărături, o să te trezești din nou în câteva luni cu un șifonier plin de haine cu care nu rezonezi.
Exercițiul de a elimina din lucruri și de a experimenta ce înseamnă să trăiești cu mai puține haine fără să mai cumperi nimic măcar câteva luni, te va provoca să te vezi așa cum ești, să-ți accepți corpul și stările și să nu mai fugi de tine atunci când ți-e greu.
Și nu e ușor să faci asta.
Dar dacă reușești, te vei bucura apoi de răsplată: vei deveni mai conștientă de tine și de modul în care te raportezi la corpul tău, de modurile în care te ascundeai și fugeai de stările tale și vei putea să le îmbrățișezi, accepți și iubești.
Pentru că ești tu, în toate.
Și tu ești cea mai importantă persoană din viața ta.
Te îmbrățișez,
P.S. Acest articol este inspirat de și conține părți dintr-un material exclusiv pentru cursantele din programul Garderoba de un minut. Dacă vrei să începi și tu să te detașezi de trecut începând cu obiectele și hainele care-ți încarcă spațiul personal, încearcă Garderoba de Un Minut.