10 beneficii ale casei și garderobei minimaliste

#1 Mai mult spațiu liber

Atunci când arunci tot ce nu-ți mai aduce bucurie sau nu-ți mai trebuie, începi să faci loc pentru ceea ce contează cu adevărat. La fel cum un frumos buchet de flori devine vizibil cu ușurință pe o masă goală sau într-o cameră cu foarte puține obiecte, la fel obiectele care îți plac cu adevărat încep să fie puse în valoare de spațiul liber din jurul lor.

Iar spațiile libere sunt o binecuvântare pentru ochi și pentru suflet.

Ochii noștri se odihnesc pe suprafețele libere. Gândește-te puțin la o câmpie verde sau una acoperită cu zăpadă. Cât de bine te simți când admiri acea vastitate!

Ei, în casa ta, poți să creezi micro spații liniștitoare păstrând suprafețele cât mai libere: blatul și masa din bucătărie, noptiera și comoda din dormitor, măsuța de cafea din living sau orice alte suprafețe pe care până acum le-ai umplut cu “chestii” declară-le de azi “zone libere”.

Păstrează maximum câte un obiect, poate o plantă decorativă sau ceva care îți inspiră bucurie și este în acord cu atmosfera pe care vrei s-o creezi în acea cameră. 

Obișnuiam să las câteva obiecte pe comoda din dormitor: cheile de la casă, portofelul, cărți de vizită găsite prin buzunare. Nu-mi plăcea aspectul dezordonat. Când am aflat de conceptul de “insule libere de obiecte” am declarat acea zonă liberă și nu am mai lăsat niciun alt obiect cu excepția bambusului și a două statuete de lemn micuțe. A durat puțin să ne dezvățăm de obiceiul de a lăsa acolo cheile, dar după câteva zile nu a mai fost nevoie să curăț acel spațiu. 

Poți să creezi astfel din ce în ce mai multe insule libere, începând cu un spațiu mic și construind apoi în jurul lui. 

Funcționează. 

#2 Mai mult timp pe care nu-l mai pierzi căutând lucruri sau gândindu-te cu ce să te îmbraci

Atunci când ai puține obiecte și fiecare este așezat la locul lui, știi în orice moment unde trebuie să cauți ca să găsești un bec, o șurubelniță sau o conservă de suc de roșii.

Iar când vine vorba de îmbrăcat dimineața, pentru că în șifonierul tău se găsesc acum doar hainele care îți plac cu adevărat și sunt aranjate într-un mod în care observi imediat unde se află fiecare, ești gata în câteva minute. Nici nu mai stai să te gândești, orice ai lua din șifonier va arăta bine pe tine și te vei simți confortabil. 

#3 Plăcerea, starea de bine pe care o ai într-un spațiu aerisit și ordonat

Pe asta nu o poți înțelege până nu o experimentezi pe propria piele. Pot să îți spun eu până mâine ce gust bun are un măr roșu, ce dulceață minunată, ce savoare. Până nu guști unul, nu o să înțelegi cu adevărat. 

Așa că pot să îți explic aici în sute de cuvinte cât de bine o să te simți când o să te uiți la șifonierul tău aerisit și ordonat în fiecare dimineață sau cât de relaxant este să ai spații goale în casă. Ai nevoie să treci prin asta ca să îți dai seama cu adevărat. 

#4 Calm și claritate în gândire

Când eram copil și îmi spunea mama să-mi fac curat pe birou când îmi făceam temele mă enervam. Nu-mi plăcea să mi se spună ce să fac și nu înțelegeam ce atâta tam-tam cu ordinea. Eu voiam să îmi văd de ale mele în stilul meu.

Abia după ani de zile am început să înțeleg cât de mult îmi este afectată gândirea de un spațiu dezordonat și aglomerat. A fost o călătorie lungă, pe care nu cred că o să termin vreodată. Dar mă bucur că am început să realizez asta și să fac schimbări majore în modul în care mă raportez la casa în care locuiesc, la biroul în care lucrez, la hainele cu care mă îmbrac.

Cu cât am mai multă ordine și mai mult spațiu liber cu atât mă simt mai bine și mintea mea funcționează mai eficient. Iarăși, ca și la punctul 3 nu prea ai cum să înțelegi cu adevărat până când nu trăiești experiența.

#5 Iei decizii mai bune și mai rapid

Pentru că nu mai irosești această abilitate pe lucruri mărunte, cum ar fi cu ce să te îmbraci dimineața ai mai multă putere de decizie.

Asta e dovedită cu studii științifice. Se pare că avem o cantitate limitată de energie disponibilă pentru a lua decizii în fiecare zi.

Ai observat probabil că unii dintre oamenii cei mai de succes din lume au adoptat garderoba uniformă, în care se îmbracă cu același tip de haine în fiecare zi. Mark Zuckerberg de la Facebook se îmbracă doar cu blugi și tricouri gri. Steve Jobs de la Apple adoptase celebrele helănci negre, cu blugi și pantofi sport. Barack Obama costumul gri sau negru. 

Fiecare dintre noi avem de luat sute de decizii în fiecare zi. Cu cât eliminăm mai multe dintre deciziile banale – cu ce mă îmbrac, ce să mănânc la micul dejun etc. cu atât avem mai multă energie disponibilă pentru deciziile importante. 

#6 Economie de bani

Te oprești din cumpărăturile emoționale sau din impuls, investești doar în lucruri de calitate, care durează în timp.

Pe lângă extra spațiu în casă și în șifonier și extra timp dimineața, faci și economii la bani. Când faci un efort conștient de a păstra doar obiectele de calitate și care îți aduc bucurie în casă și în șifonier îți schimbi modul de gândire de la cantitate la calitate.

Ajungi să nu mai faci cumpărături din impuls, la reduceri sau doar pentru că te simți tristă. Înveți să aștepți ca să ai suficienți bani să-ți cumperi o bluză deosebită în loc să îți cumperi 10 banale și de proastă calitate.

Iar această atitudine față de cumpăratul de haine se extinde treptat în toate ariile vieții tale. 

#7 Îți este drag să te întorci acasă

Îți face plăcere să te întorci acasă de la birou sau de oriunde altundeva. Atunci când știi că ai casa în ordine, că tot ceea ce este acolo este pe sufletul tău, casa ta devine oaza ta de energie bună. 

#8 Afli ceea ce contează cu adevărat pentru tine

Procesul ăsta de sortare a tuturor obiectelor din casă te obligă să te gândești la ce anume apreciezi cu adevărat. Care sunt valorile tale? Trăiești conform cu ele? Dacă nu, de ce? Deși începe ca un proces fizic te implică pe toate planurile: mental, emoțional, spiritual. 

#9 Îți îmbunătățești părerea despre tine – nu te mai vezi ca o persoană haotică și împrăștiată, ci ca una matură, organizată, capabilă să-și pună ordine în viață

Și nu doar că începi să te vezi astfel dar chiar devii o persoană organizată, armonioasă și echilibrată. Asta nu înseamnă să duci lucrurile la extrem și să devii obsedată de ordine și curățenie. Ci că ordinea și armonia devin parte din tine și din viața ta. 

#10 simplitatea, ordinea, armonia din casa ta se reflectă apoi în modul cum gândești și te comporți în toate celelalte arii ale vieții tale

Atunci când îți faci ordine în casă și în dulap îți faci ordine și în viață. Tot ceea ce se curăță într-o zonă se reflectă apoi în toate celelalte. Este o consecință naturală. Așa că dacă te simți blocată, confuză într-o cu totul altă arie a vieții tale, apucă-te să îți cureți și să-ți ordonezi casa. Vei avea apoi o cu totul altă stare în care vei fi capabilă să vezi noi soluții pe care nu le puteai observa în vechea stare. Încearcă, și ai să vezi. 

Te îmbrățișez cu drag,

Raluca

 

P.S. Dacă ai tot amânat operațiunea de curățare și ordonare a casei dar îți dorești cu adevărat să faci asta am lansat serviciul de consultanță în organizarea casei. Te pot susține să treci peste obstacolele care te-au oprit până acum lucrând cot la cot cu tine, la tine acasă. Vezi detalii aici. 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.