Într-un alt video ți-am povestit deja despre cartea “Esențialismul – Disciplina de a urmări mai puțin” de Greg McKeown și de ce ți-o recomand din toată inima.
În cel de azi am extras esențialul din Capitolul 11 – Îndrăznește, care vorbește despre importanța abilității de a spune “nu” la tot ce nu e important, de la haine la activități zilnice.
O persoană esențialistă știe foarte bine ce este important pentru ea, în fiecare zi. Își stabilește obiective clare și pașii de urmat astfel încât să nu se lase abătută din drum de agendele celor din jur.
Dacă te simți adesea copleșită de prea multe lucruri de făcut, de prea multe cereri, invitații, rugăminți etc. venite de la colegi, prieteni, șefi, familie înseamnă că ai nevoie să exersezi arta de a spune “nu”.
De ce e musai să spunem “nu” mai des decât spunem “da”?
De câte ori spui “da” de teamă de a nu supăra pe cineva, îți spui “nu” ție și obiectivelor tale.
Și așa cum ai nevoie să faci curat în șifonier și în casă în mod regulat și să re-evaluezi obiectele pe care le ai pentru a le elimina pe cele inutile, le fel ai nevoie să faci și cu agenda ta zilnică. În vlogul de azi afli despre:
- două motive pentru care ți-e greu să spui “nu”
- opt modalități elegante de a spune “nu” lucrurilor neesențiale pentru a face loc celor care contează cu adevărat pentru tine.
Favoritele mele sunt #3, #5 și #6:
#3 “Dă-mi voie să-mi verific agenda și te contactez eu.”
Din experiența mea de persoană care spunea “da” mult prea des de teamă să nu supere pe cineva, pot să spun că această formulă funcționează foarte bine.
#5 “Da! Și ce să scot de pe lista de priorități?”
Asta merge foarte bine când te roagă un șef să faci ceva în plus și ți-e teamă să-l refuzi.
#6 “Nu-ul cu umor!”
Un nu jucăuș te va scuti de orice explicații și va detensiona atmosfera. Plus că o porție sănătoasă de râs e terapie curată oricând!
Te las să le descoperi pe celelalte în videoul de mai sus. Și te invit să le folosești cât mai des timp de o săptămână.
Măcar de test, ca să exersezi arta de spune “nu” lucrurilor neesențiale pentru a face loc celor importante pentru tine.
Și apoi spune-mi cum ți-a fost, sunt foarte curioasă să aflu experiența ta.
Te îmbrățișez,
P.S. Dacă încă nu ai reușit să te apuci de “marea debarasare” și simți că ai nevoie de un impuls sau o mână de ajutor, scrie-mi pe raluca@intuitia.co să lucrăm împreună.
P.P.S. Înscrie-te mai jos ca să-ți descarci “Cele 4 Principii ale Metodei KonMari” și să fii la curent cu cele mai noi articole despre cum să creezi spațiu în garderoba, casa și mintea ta! 🙂